Grønn innovasjon i industriell skala – Nes bygger fremtidens kretsløp

I en tid hvor begreper som grønn omstilling, bærekraft og sirkularitet blir stadig viktigere ønsker GreenLab Nes å være et reelt og konkret svar på behovet for økt ressursutnyttelse, lavere utslipp og bærekraftig matproduksjon. Dette handler ikke bare om teknologi, men også om å bygge nye koblinger mellom avfall og verdiskaping- og mellom fortidens utfordringer og fremtidens løsninger.

GreenLab Nes er et kommalt eid aksjeselskap, etablert i Nes kommune, med et klart formål; å bygge disse nye koblingene. Det er med andre ord et tydelig mandat; Å legge til rette for utviklingen av sirkulære verdikjeder og fremtidsrettede forretningsmodeller på Esval. Green Lab Nes sin rolle handler ikke om å være eier av hele verdikjeden, men å skape rammene som gjør det mulig for andre aktører å lykkes. Vi bygger infrastrukturen, tilrettelegger for samarbeid og samspill, og skaper møteplasser for innovasjon.

Sirkularitet i praksis- ikke bare retorikk:

Et sentralt mål er å bidra til biosirkularitet- altså en effektiv og bærekraftig utnyttelse av biologisk rest- og sidestrømmer. Ifølge prosjektet BioDigSirk (2022) er økt utnyttelse biologisk rest- og sidestrømmer avgjørende for å realisere en sirkulær bioøkonomi.

I dag brukes naturressursene i et høyere tempo enn økosystemene klarer å fornye dem. Den nasjonale strategien Ein grøn, sirkulær økonomi (2021) peker på at Norge må:

  • doble bruken av restråstoff innen 2030
  • redusere klimagassutslipp fra avfalls- og landbrukssektoren
  • og styrke konkurransekraften til norsk biobasert industri

Dette samsvarer med målene i EUs Circular Economy Action Plan (CEAP, 2020), som utgjør en kjerne i «The Green Deal». Hos GreenLab Nes bygges dette inn i planverket fra start- med målbare gevinster knyttet til klimagassreduksjon, næringsgjenvinning og substitusjon av ikke-fornybare innsatsfaktorer.

Næringsstoffer: Fra sårbarhet til sirkulær sikkerhet

Dagens globale matproduksjon er helt avhengige av næringsstoffene i kunstgjødsel. Fosfor-et nøkkelnæringsstoff- er en ikke-fornybar ressurs, og ifølge The Story of Phosphorus (Cordell et al., 2020) er verdens tilgjengelige reserver i ferd med å bli kritisk lav. I tillegg er produksjonen av nitrogenbasert gjødsel svært energikrevende og medfører høye klimagassutslipp (Vik, 2019).

Gjennom oppsamling av blant annet slam, matavfall og husdyrgjødsel, kan GreenLab Nes:

  • redusere behovet for importert kunstgjødsel
  • stabilisere tilgang på næringsstoffer i jordbruket
  • redusere klimagassutslipp sammenlignet med mineralgjødselproduksjon
  • samarbeide med lokale bønder for å bringe ressursene tilbake til kretsløpet

Dette er ikke bare en klimaløsning, men også et viktig tiltak for beredskap og matsikkerhet, påpekt som strategisk prioritet (Deloitte, 2020; Hansson et al. 2023).

Fra slam til ressurs: En veletablert praksis- i ny, industriell skala

Bruken av renset og hygienisert avløpsslam som jordforbedringsmiddel og gjødsel er ikke ny. I mer enn 30 år har slike ressurser blitt benyttet i det norske landbruket, med dokumentert agronomisk effekt og trygghet.

Det norske regelverket setter krav til innhold av tungmetaller og smittestoffer i slike produkter, og slam som brukes i landbruket er kvalitetssikret gjennom gjeldende forskrift om gjødselvarer (FOR-2003-07-04-951). Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har i deres risikovurdering konkludert med at bruken av avløpsslam som jordforbedringsmiddel ikke utgjør en betydelig helserisiko for mennesker, dyr eller miljøet- gitt at eksisterende regulering og praksis følges. VKM peker også på at dette er en måte å tilbakeføre viktige næringsstoffer til jorda, og understreker at dagens kunnskap ikke gir grunn til å fraråde bruk av avløpsslam i jordbruket.

GreenLab Nes ønsker å videreføre denne typen ressursgjenvinning og ta det et steg videre; Ved å koble sammen biogassanlegg, slambehandling, næringsutvinning og jordproduksjon, skapes en helhetlig verdikjede hvor ressursene forblir i kretsløpet.

I tråd med nasjonal og europeisk politikk

GreenLab Nes er utviklet i tråd med prinsippene i den nasjonale strategien for bioøkonomi (Regjeringens bioøkonomistrategi, 2016), som peker ut fire satsningsområder:

  1. Samspill på tvers av sektorer og næringer
  2. Markedstilgang for fornybare biobaserte produkter
  3. Effektiv utnyttelse av næringsstoffer og energi fra biologiske ressurser
  4. Bærekraftig produksjon og uttak

Et sirkulært løft for hele regionen rundt Nes

GreenLab Nes vil ikke være et symbol på grønn omstilling - det skal være et virkemiddel for faktisk endring.
Gjennom etableringen GreenLab Nes legger Nes kommune seg tett opp mot målene i både EUs Green Deal og Norges nasjonale strategier for bioøkonomi og sirkulær økonomi.
GreenLab Nes inviterer derfor næringsliv, bønder og kunnskapsmiljøer til å delta i dette arbeidet- for en verdiskapende og biosirkulær fremtid.
Referanser:
  • Cordell, D., Rosemarin, A., Schröder, J. J., & Smit, A. L. (2020). The Story of Phosphorus: Resilience, sustainability, and security in global food systems.
  • Deloitte. (2020). Sirkulær økonomi – næringslivets muligheter.
  • Hansson, H., Hovland, L. I., & Midttun, Ø. (2023). Matsikkerhet og selvforsyning i usikre tider.
  • Hias IKS. (2022). Struvittutvinning i HIAS-prosessen.
  • BioDigSirk. (2022). Sirkulær biogassproduksjon i Norge – sluttrapport.
  • Nasjonal strategi for ein grøn, sirkulær økonomi. (2021). Klima- og miljødepartementet.
  • Regjeringens bioøkonomistrategi. (2016). Nærings- og fiskeridepartementet.
  • SEA2LAND (u.å.). Biobased fertilisers and circular agriculture.
  • Vik, L. M. (2019). Kunstgjødselens klimaavtrykk. CICERO.
  • VKM – Vitenskapskomiteen for mat og miljø. (2023). Risikovurdering av avløpsslam som jordforbedringsmiddel. Hentet fra: https://vkm.no/risikovurderinger/allavurderinger/risikovurderingavavlopsslamsomjordforbedringsmiddel.4.645b840415d03a2fe8f11d4.html